Site-ul satului Mateuti
 Prima pagina Noutati Personalitati Album foto Scrie primarului Contacte
Despre satul Mateuţi
 Istoria satului
 Aşezarea geografică
 Economia
 Învăţământul
 ONG-uri
 Tineret şi Sport
 Cultura
 Religia
 
Administraţia publică
 Primăria
 Consiliul
 Organigrama
 
Activitatea consiliului
 Proiecte
 Decizii
 Dispoziţiile primarului
 Impozite şi taxe locale
 
Informaţii utile
 Licitaţii / Concursuri
 Autorizaţii / Acte emise
 Petiţii / Sesizări
 Ziarul "Glasul"
 
  
Aşezarea geografică

s. MateutiSatul Mateuţi este amplasat în partea de nord-est a Republicii Moldova, raionul Rezina, la o distanţă de 17 km de oraşul Rezina, 14 km de oraşul Rîbniţa, 11 km de oraşul Şoldăneşti şi 120 km de oraşul Chişinău. Se mărgineşte cu satele: Hligeni, raionul Şoldăneşti la vest, Alcedar, raionul Şoldăneşti, la nord, Solonceni, la nord-est, Boşerniţa, la est, fabrica de ciment LAFARGE Ciment Moldova, la sud, calea ferată, fiind situată pe perimetrul satului din partea de sud. Tunelul şi gara feroviară, care poartă numele Mateuţi, sunt situate pe teritoriul localităţii, pe o lungime de aproximativ 2 km.

Accesul auto în localitate este pe traseul local Rezina- Mateuţi, continuat pe drum alb spre Şoldăneşti.

Teritoriul reprezintă un relief deluros-ondulat, care face parte din înălţimea nistreană. Structura rocilor este formată din: argile, alivrite, nisipuri şi calcaruri. Conform raionării agro-pedologice a Republicii satul are cernoziomuri levigate şi podzolite, soluri cenuşii de pădure şi ale silvostepei înălţimii Rezina.

Resursele naturale ale satului sunt: argila, calcarul, nisipul.

Apele curgătoare sunt reprezentate de rîul Ciorna, care se varsă în rîul Nistru, apele izvoarelor şi cele formate în urma zăpezilor şi ploilor. Satul este sărac în apă potabilă, nu are nici un iaz, sunt 75 de fîntîni şi 7 izvoare. În timp de vară circa 50 la sută din fîntîni seacă, oamenii fiind nevoiţi să aducă apă de la o distanţă mai mare de un km.

La 3 aprilie 2007, în satul Mateuţi, raionul Rezina a avut loc punerea în funcţiune a postului de control al calităţii aerului, echipament achiziţionat de Lafarge Ciment (Moldova) SA şi a cărui valoare este de aproximativ 100.000 euro (1 750 000 lei moldoveneşti).

Echipamentul este unic în ţară şi este destinat unor măsurări automate şi continue, la intervale prestabilite, atât a concentraţiei emisiilor poluante, cât şi a parametrilor meteorologici. Informaţia se transmite în regim on-line la centrul de acumulare a datelor din cadrul Serviciului Hidrometeo şi ulterior este analizată. Utilizarea acestei instalaţii permite măsurarea în mod automat a parametrilor meteorologici, prelucrarea, stocarea şi arhivarea informaţiei, astfel s-a creat şi înregistrat o bază de date cu privire la indicatorii de calitate ai aerului.

Postul de control şi monitorizare a aerului reprezintă o investiţie pentru comunitatea din proximitatea uzinei de ciment, care a fost în continuare donată de către Lafarge Ciment (Moldova) SA "Serviciului Meteorologic de Stat" din cadrul Ministerului Ecologiei şi Resurselor Naturale al Republicii Moldova.

 
calendar Calendarul evenimentelor
  L   M   Mi   J   V   S   D  
         1 2 3 
 4 5 6 7 8 9 10 
 11 12 13 14 15 16 17 
 18 19 20 21 22 23 24 
 25 26 27 28 29 30   
 
arrow Arhiva evenimentelor
 
Noutati Ultimele noutăţi
line
21.03.2011
Copilărie rămasă în amintiri.
line
21.03.2011
Întrevedere la SA Lafarge: perspective de conlucrare.
line
08.09.2010
Sărbătoare în biografia satului.
line
11.08.2010
"La izvorul osoiencelor" – eveniment cultural de amploare.
line
arrow Arhiva noutăţilor
 
Prima pagină   |   Noutăţi   |   Personalităţi   |   Album foto   |   Scrie primarului   |   Contacte


Toate drepturile sunt rezervate.
© 2008-2010 Primăria s. Mateuţi, r-nul Rezina