Site-ul satului Mateuti
 Prima pagina Noutati Personalitati Album foto Scrie primarului Contacte
Despre satul Mateuţi
 Istoria satului
 Aşezarea geografică
 Economia
 Învăţământul
 ONG-uri
 Tineret şi Sport
 Cultura
 Religia
 
Administraţia publică
 Primăria
 Consiliul
 Organigrama
 
Activitatea consiliului
 Proiecte
 Decizii
 Dispoziţiile primarului
 Impozite şi taxe locale
 
Informaţii utile
 Licitaţii / Concursuri
 Autorizaţii / Acte emise
 Petiţii / Sesizări
 Ziarul "Glasul"
 
  
Religia

Biserica ortodoxa Sf. Arhanghel Mihail si GavriilSe presupune că biserica din satul Mateuţi a fost construită nu mai tîrziu de 1633, cînd moşia satului a fost închinată mănăstirii "Sf. Sava" din Iaşi. Anume în această perioadă mănăstirea "Sf. Sava" s-a îngrijit să aibă un locaş pe acest pămînt, contribuind la dezvoltarea vieţii creştine în satul Mateuţi.

La început biserica a fost construită din lemn pe cel mai stabil loc a moşiei satului. Biserica creştină a jucat un rol deosebit în viaţa spirituală a sătenilor. Este cunoscut că majoritatea bisericilor din sate au devenit centre de cultură, unde s-a dezvoltat, în primul rînd, învăţămîntul bisericesc. Din revista "Arhivele Basarabiei" aflăm că în anul 1792 dascălul Teofilact l-a învăţat carte pe Zugraf Gherasim Gorjevski, pe cînd trăia în casa părintelui acestuia, iereul Antonii Gorjevski, din satul Mateuţi, ţinutul Soroca. Reieşind din aceste date subînţelegem că la acea perioadă în sat deja putea exista o biserică. Şi într-adevăr, în anul 1812 în revista "Trudî Bessarabscoi Gubernii" este descrisă biserica, cu referire la anul 1793, din satul Mateuţi, ţinutul Soroca, ca fiind construită din lemn şi acoperită cu paie şi lut.

La 23 martie 1796, cu aportul preotului Grigore, se cumpără Noul Testament pentru biserica "Sfîntul Arhanghel Mihail" din satul Mateuţi. Din documentele cercetate cu referinţă la satul Mateuţi am constatat că biserica din localitate şi-a prelungit continuitatea pînă în perioada contemporană.

(După „Satul Mateuţi”, de Ion Ştirbu)

Populaţia satului în mare majoritate este de confesie ortodoxă, activează parohia Sf.Arhenghel Mihail şi Gavriil. Biserica a fost redeschisă la începutul anilor nouăzeci cu ajutorul enoriaşilor din sat.

Pe parcursul anilor biserica a mai fost supusă unor lucrări de reparaţie atît exterioare, cît şi interioare. Cea mai recentă investiţie în astfel de lucrări datează cu 2010. pentru o mai amplă informaţie accesaţi "Glasul", nr.6.


Biserica Crestina Evanghelica BaptistaÎn sat activează şi Biserica Creştină Evanghelică Baptistă ”Vino şi Vezi”, înfiinţată la 09 iulie 1995, fiind alcătuită din 23 membri.

 
calendar Calendarul evenimentelor
  L   M   Mi   J   V   S   D  
         1 2 3 
 4 5 6 7 8 9 10 
 11 12 13 14 15 16 17 
 18 19 20 21 22 23 24 
 25 26 27 28 29 30   
 
arrow Arhiva evenimentelor
 
Noutati Ultimele noutăţi
line
21.03.2011
Copilărie rămasă în amintiri.
line
21.03.2011
Întrevedere la SA Lafarge: perspective de conlucrare.
line
08.09.2010
Sărbătoare în biografia satului.
line
11.08.2010
"La izvorul osoiencelor" – eveniment cultural de amploare.
line
arrow Arhiva noutăţilor
 
Prima pagină   |   Noutăţi   |   Personalităţi   |   Album foto   |   Scrie primarului   |   Contacte


Toate drepturile sunt rezervate.
© 2008-2010 Primăria s. Mateuţi, r-nul Rezina